Truffle Mushroom
Doç.Dr.Aziz Türkoğlu Trüf Mantarı Çalışmaları Doç.Dr.Aziz Türkoğlu Trüf Mantarı Çalışmaları Doç.Dr.Aziz Türkoğlu Trüf Mantarı Çalışmaları Doç.Dr.Aziz Türkoğlu Trüf Mantarı Çalışmaları Doç.Dr.Aziz Türkoğlu Trüf Mantarı Çalışmaları Doç.Dr.Aziz Türkoğlu Trüf Mantarı Çalışmaları Doç.Dr.Aziz Türkoğlu Trüf Mantarı Çalışmaları Doç.Dr.Aziz Türkoğlu Trüf Mantarı Çalışmaları Doç.Dr.Aziz Türkoğlu Trüf Mantarı Çalışmaları Doç.Dr.Aziz Türkoğlu Trüf Mantarı Çalışmaları Doç.Dr.Aziz Türkoğlu Trüf Mantarı Çalışmaları
 

TRÜF ÜRETİMİ İLE İLGİLİ EN ÇOK SORULAN SORULAR

15.11.2014 

EN ÇOK SORULAN SORULAR

 

1.      Trüf üretmek istiyorum ne yapmalıyım?

Trüf aşılı fidanları uygun ortama dikerek 5 yıl boyunca periyodik aralıklarla köklerin mikorizal gelişimi takip edilir.

 

2.      Ne kadar ürün alabilirim?

İlk hasat 5 yıl sonra alınmaya başlar. Her geçen yıl artarak devam eder. 7. Yıldan sonra hektar başına ortalama 20 kg, maksimum 150 kg a kadar ürün alınır.

 

3.      Trüf bahçesinin yönetimi nasıl olmalıdır? Nasıl bir bakım gerekir?

·         Öncelikle fidanların güvenli bir şekilde büyümesi için gerek fidanın çevrelenerek korunması gerekse bahçenin etrafını çitle çevrilmesi gerekir.

·         Fidanların etrafında ot yetişmemesi için  gerekli özen gösterilir. Bu malç dökerek yada naylon örterek sağlanabilir.

·         Damlama sistemi döşenerek sıcak yaz günlerinde sulamak gerekir.

·         İlerleyen yıllarda ağaçların budanması gerekir.

 

4.      1 hektarlık Alana ne kadar fidan dikilmelidir?

Kişinin tercihine gore değişir. Uzun vadeli bahçe kurmak isteyenler kışlık trüf olan Tuber melanosporum için 6 × 6 metreye kadar arayla dikilebilir. Bu şekilde olursa bir hektara 288 civarında fidan dikilir. Eğer daha sık dikilirse ilk yıllarda iyi ürün alınsa bile ilerleyen yıllarda rekolte düşer.

Yazlık trüf olan Tuber aestivum 3m ×  3m ye araya kadar sıklıkta dikilebilir. Hektar (10.000 m2) başına maksimum 1100 fidan dikilebilir.

 

5.      Trüf bahçesindaki boş alanlara başka ağaç dikilebilir mi veya başka ürün yetiştirilebilir mi?

Ektomikorizal özelliği olan ağaçlar dikilemez. Fakat üzüm bağı gibi ektomikorizal özelliği olmayan bitkiler ya da avanta gibi ikinci bir ara ürün olabilir.

 

6.      Meşe ormanındaki mevcut meşe ağaçlarına yada Fındık bahçelerindeki mevcut fındıklara trüf aşılama yapılabilir mi?

Evet yapılabilir fakat bu yolla ne zaman ne kadar kazanç sağlanacağı konusunda net bir şey söylenemez. Ekonomik değildir.

7.      Mevcut alandaki ağaçlar temizlenerek bahçe oluşturulabilir mi?

Ağaçların %98 i mantarlarla mikorizal olarak yaşadığı için toprağı mevcut köklerden temizlemek gerekecektir. Bundan dolayı en az 5 yıl süreyle tarlanın boş kalmış olması tercih edilmelidir. Aksi halde mevcut köklerdeki mikorizalar dikeceğimiz fidanların köküne bulaşarak trüf üretimine engel olacaktır.

8.      Trüf bahçesi oluşturabilmek için nasıl bir yere ihtiyaç var?

Üç önemli faktör söz konusu:

·         İklim verileri: Tubern melanosporum için kışın hava sıcaklığı ortalaması 3 gün boyunca -10  ?C den aşağıya düşmemesi gerekir.

·         Toprak analizi sonuçlarını görmek gerekir. Kireçli topraklara ihtiyaç vardır. Özellikle pH 7 .8 ve üzeri olmalıdır.

·         Yaz aylarında damlama yöntemi ile sulama imkanı olmalıdır.

 

9.    Dünyada en çok kültürü yapılan trüf türü hangisidir?

Tuber melanosporum adı verilen kışlık siyah trüftür. Fransa, İtalya, İspanya, Balkanlar ve Türkiye’nin de içinde bulunduğu ılıman Akdeniz iklim zonunda doğal olarak yetişir. Aromasının çok keskin olması ve dar bir coğrafik alanda çok az miktarda yetişmesinden dolayı yazlık siyah trüfe göre en az 5 kat daha değerlidir. Kilosu yaklaşık 1000 Euro civarındadır. Bundan dolayı doğal alanda çok az bulunmasına ragmen dünyada farklı kıtalarda kültürü en çok yapılan trüf türüdür.

En önemli isteği ılıman iklimdir. Kışın en düşük sıcaklık ortalaması uzun yıllarda -50Cnin altına düşmediği ve toprak analizinin uygun olduğu yerlerde üretilebilir. İklim şartları uygunsa toprak değerleri  kireç ilavesi ile düzenlenebilir.

10.  İspanya da her yıl 2000 hektar alan Avrupa Birliği fonları desteği ile kışlık siyah trüf (Tuber melanosporum) aşılı fidanlar dikilerek trüferi oluşturulmaktadır. 

Amerika, Avustralya, Yeni Zelanda, Şili, Arjantin gibi ülkelerde iklim koşulları uygun olan bölgelerde başarı ile yetiştirilmktedir. Toprak yapısı uygun olmayan bölgelerde  hektar başına tonlarca kireç ilave ederek başarılı bir şekilde kışlık trüf üretilmektedir.  Son yıllarda İsrail de kültür çalışmaları yapılmaktadır. Fas'da daha önce hiç bilinmemesine rağmen yeni bir sektör haline gelmiştir. 

11.  Kışlık trüf Ülkemizde hangi bölgelerde üretilebilir?

Başta Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde toprak değerleri uygun olan yerlerde rahatlıkla üretilebilir.

12.   Dünyada doğal olarak yetişen en yaygın trüf türü hangisidir?

Tuber aestivum adı verilen yazlık siyah trüftür. İsveçten Afrikaya, Fas dan Gürcistan’a kadar her yerde yetişmektedir. Yazın hasat edildiği için yazlık trüf adı verilir. Soğuktan etkilenmediği için çok geniş bir coğrafyada yetişir. Aroması en az olan ve trüf türleri içinde en ucuz olanıdır. Kilosu 200 Euro civarındadır. Ülkemizde çok yaygın olarak yetişmektedir.

13.  Tuber aestivum üretimi ülkemizde hangi bölgelerde yapılabilir?

Toprak özellikleri uygun olan her yerde olabilir. Kışın çok sert olarak geçtiği İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde kültürünü yapmak uygundur. Avrupa da Tuber aestivum kültürü genellikle kışların sert geçtiği Finlandiya, İsveç, Litvanya, Polonya ve kısmen Fransa’nın Kuzeyinde kışların sert geçtiği bölgelerde üretilmektedir.

14.  Dünyada en pahalı trüf türü hangisidir?

Tuber magnatum adı verilen İtalyanın beyaz trüfü. Kilosu 3500 Euro’dur.  Aroması en mükemmel olan trüf türüdür. Ekim-Kasım döneminde yetişir. Kültür çalışmaları devam etmektedir. Henüz bir başarı sağlanamamıştır.

15.  Dünyada trüf işi yapan insanların başarı yüzdesi nedir?

Dünyada trüf içi yapanların sadece %10’u başarıya ulaşmaktadır. Dünya genelinde trüfün taşıdığı gizem nedeniyle insanların çoğu ilgi odağı olmak amacıyla konuya ilgi duymaktadır. Çok pahalı olması nedeniyle doğrularla yanlışlar karışmaktadır. İnternet üzerinden küçük bir araştırmayla bu gerçeği görmek mümkümdür. Trüf aşılı zeytin, badem vb fidan satanlarla karşılaşabilirsiniz. Halbuki ne zeytin ne de badem trüf ile ortaklık kurmaz, bu ağaçların fidanlarına aşılama yapılamaz. Ancak bilimsel bir temele dayanan bir üniversite desteği alan, bu konunun uzmanından destek alanlar başarılı olabilir.

16.  Trüf aşılı fidan alımında nelere dikkat etmek gerekir?

Trüf aşılı fidanın gerçekten aşılı olup olmadığından emin olmak gerekir. Bu da ancak morfolojik ve moleküler (DNA analizi) olarak anlaşılabilir. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi bünyesinde trüf aşılı fidanların morfolojik ve moleküler raporlanması yapılmaktadır. Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda yurt içi ve yurt dışı kaynaklı trüf aşılı fidanların büyük çoğunluğunda hiç trüf aşısı olmadığı, bir bölümünde kontaminayondan kaynaklanan istenmeyen mantarlarla aşılı olduğu tespit edilmiştir. Trüf aşılı fidan almak yeterli değildir. Trüf bahçesi oluşturduktan sonra belli aralıklarla kök örnekleri alınarak morfolojik ve moleküler analizler yaparak mikorizal gelişimin devam edip etmediği kontrol edilmesi gereklidir.

 

Dünyada trüf aşılı fidan üretimi ile ilgili dolandırıcılık çok yaygındır.  İtalya’da son yıllarda trüf ile ilgili çok önemli bir dolandırıcılık olayı yaşanmıştır. İtalya’da bir şirket gazetelere tam sayfa reklam vererek trüf aşılı mikorizal fidan satışlarını halka duyurmuşlardır. Birkaç yıl içinde ürün alınacağı garantisi verdikleri ve yüksek fiyata ürünü satın almayı taahhüt ettikleri için aşılı fidanları çok yüksek fiyata satmışlardır. Bir ya da 2 yıl sonra kök örneklerini incelediklerinde birçok bitki kökünde mikorizal gelişmenin olmadığını tespit ederler. Şirket müşterilerine fidan başına 25 euro ya iyileştirici bir tedavi için teklifte bulunur. Mikoriza gelişiminin olmadığı fidanların dibine sarı bir su döker. Bu tedavi edici su da gerçekte trüf mantarına ait spor içermemektedir. Hasat zamanı geldiğinde trüf eğitimli köpekler trüf bahçesine geldiğinde hiçbir trüf bulunamamıştır aynı zamanda şirkete ait hiçbir ize de ulaşılamamıştır. Buna benzer sonuçları aynı olan birçok farklı olay gerçekleşmiştir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anasayfa  |  Trüf Mantarı  |  Trüf Köpeği |  Projeler |  Yayınlar |  Basın Odası |  Özgeçmiş |  İletişim
                        SAYAÇ